Nie od dziś wiadomo, że kuchnia to doskonały warsztat pracy, gdzie można odkrywać i wyjaśniać wiele procesów chemicznych. Nieświadomie jesteśmy wykonawcami kuchennych eksperymentów – np. w trakcie pieczenia ciasta, gdzie możemy zaobserwować termiczny rozkład wodorowęglanu sodu lub wytwarzanie dwutlenku węgla przez drożdże. Przekonali się o tym uczniowie klasy VIII a , którzy w oparciu o kartę pracy „Masz babo placek?! w ubiegłym tygodniu wykonywali doświadczenia w ramach programu „Czym Skorupka za młodu…”.
Podczas tych zajęć uczniowie próbowali odpowiedzieć na pytania: Czy środki spulchniające mają wpływ na właściwości teksturalne oraz sensoryczne racuchów? Czy wszystkie środki spulchniające wpływają tak samo na smak racuchów? Czy wszystkie rodzaje drożdży wpływają tak samo na właściwości sensoryczne racuchów? Czy wszystkie rodzaje drożdży wpływają tak samo na smak racuchów? Było miło i smacznie…a efekty pracy można zobaczyć na poniższych zdjęciach